31 Ιαν 2013

Αλλάζει η ιστορία;


historyΑναφέρω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Β. Μαρκεζίνη << Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα> όπου αναφέρεται σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Νταβούτογλου.
του Ευάγγελου Σταυριανάκη
«Το βασικότερο έρεισμα στρατηγικής ισχύος μιας χώρας είναι ο ανθρώπινος παράγων. Είναι αδύνατον να αλλάξει κανείς την...
γεωγραφική θέση και την ιστορική παράδοση, σταθερά δεδομένα στρατηγικής. Όμως, ο παράγων της ανθρώπινης καλλιέργειας μπορεί να δημιουργήσει και ούρια δεδομένα στρατηγικής λογικής, νέες οπτικές για την αξιολόγηση της γεωγραφίας και της ιστορίας.»
Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί την ιδεολογική τοποθέτηση ενός κομματιού της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Την υλοποίησή της την βλέπουμε καθημερινά.
Οι επισκέψεις του κ. Νταβούτογλου σε καίριες θέσεις της ελληνικής επικράτειας όπως τα Δωδεκάνησα, την Θράκη αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, είτε ιδρύοντας συνδέσμους και οργανώσεις είτε επιδοκιμάζοντάς τες αποτελούν απόρροια του παραπάνω αποσπάσματος.
Η παραποίηση της τουρκικής και ελληνικής ιστορίας που κατά κάποιο τρόπο είναι συνδεδεμένες σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και η ταυτόχρονη «υποτίμηση» της ελληνικής έναντι της τουρκικής αποτελεί πραγματικό γεγονός. Παραδείγματα είναι οι προσπάθειες αλλαγής και διαστρέβλωσης της ιστορίας και των δύο χωρών αλλάζοντας τις ιστορικές ισορροπίες και παραδόσεις. Ο λεγόμενος συνωστισμός στο λιμάνι την Σμύρνης (διαστρέβλωση εκ των έσω) αλλά και η μη αναγνώριση ελληνικών μειονοτήτων που αποτελεί πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι απόρροια της αλλαγής ισορροπιών.
Η προσπάθεια γίνεται με «κουρτίνα» την ανανέωση και ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων της νέας γενιάς και των δύο χωρών. Πίσω από την κουρτίνα βρίσκεται η ανισορροπία στην αληθινή και επίσημα καταγεγραμμένη ιστορία των δύο χωρών. Ο νέος στην Τουρκία μαθαίνει διαφορετικά ιστορικά γεγονότα. Γίνεται προσπάθεια η ελληνική ιστορία να ευθυγραμμιστεί με την τουρκική που αποτελεί ένα έγκλημα ιστορικό και ηθικό.
Η είσοδος των τουρκικών σήριαλ με τα πανάκριβα και λουσάτα σπίτια , με τον πλούτο και την δύναμη αναδεικνύουν τον Τούρκο πολίτη σε κοσμοπολίτη δυτικών προτύπων κρύβοντας ως κουρτίνα την μουσουλμανική Σαρία και νομιμότητα.
Η Τουρκία θεωρεί τον ανθρώπινο παράγοντα βασικό στοιχείο στρατηγικής. Για να τον ενδυναμώσει παράγει πρότυπα και συνθέτει ένα χαλί ιστορίας κομμένο και ραμμένο από ξένα χαλιά και στα μέτρα που συμβάλουν στην οθωμανοποίηση των γειτονικών περιοχών. Επίσης, συνθέτουν μια εικόνα ευημερούσας κοινωνίας με καλυμμένες αντιθέσεις , θρησκευτικές και πολιτικές.
Μπορεί να μην προχωρά η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλάνο αλλά προχωρά με γοργούς ρυθμούς η εξαγορά ελληνικών και ευρωπαϊκών εδαφών και έργων κοινού συμφέροντος όπως η μαρίνα στο Παλαιό Φάληρο , το λιμάνι της Μυτιλήνης κλπ.
Ακούγοντας τον υπουργό οικονομίας για παγκοσμιοποίηση δίχως όρια, αναρωτήθηκα τι εννοεί. Αναρωτήθηκα αν εννοεί την κατάργηση της ιστορίας της ελληνικής αλλά και οποιασδήποτε χώρας. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι όσο υπάρχει επίσημη ιστορία δεν μπορεί να υπάρχει παγκοσμιοποίηση όπως την θεωρούν. Παγκοσμιοποίηση μόνο οικονομική μπορεί να υπάρξει , μόνο όμως μέσα στα όρια της ιστορίας.
Κάποιος είχε πει : « Δώστε μου το δικαίωμα να τυπώνω χρήμα και φτιάξτε εσείς τους νόμους». Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομία δημιουργεί ιστορία. Σε όποιον ανήκει η παγκόσμια οικονομία αποτελεί ο ίδιος βασικός συγγραφέας της ιστορίας, εκτός βέβαια κάποιων απρόοπτων καταστάσεων και μη προβλέψιμων λαών όπως είναι και ο ελληνικός.
 http://freepen.gr/?p=16052