Γκολ για να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας μας υπόσχεται ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώνεται στο Λιντς της Αγγλίας από Έλληνες φοιτητές με συμμετοχή σπουδαστών από όλον τον κόσμο.
Όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα Ελλήνων φοιτητών, με τη στήριξη του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Δεσμός”, έριξε στο τραπέζι μια....
πρωτότυπη ιδέα: Να διοργανωθεί μία ποδοσφαιρική συνάντηση που θα θυμίζει “Μουντιάλ” σε μικρογραφία. Σε αυτή θα συμμετέχουν δεκάδες παίκτες – σπουδαστές από όλο τον κόσμο και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Λιντς. Κι απ’ ότι φαίνεται με μεγάλη επιτυχία! Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 28 ομάδες με 7 ποδοσφαιριστές η κάθε μία, καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό για τον συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Και ο αριθμός των ομάδων καθημερινά αυξάνεται.
«Στην Αγγλία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που θέλει και μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει πως… Δεν υπήρχε κάποιος να τους συμβουλέψει, να τους κατευθύνει και να τους οργανώσει. Ο “Δεσμός” τα έκανε όλα αυτά. ‘Εφερε σε επαφή τους ενδιαφερομένους και τους ξεσήκωσε. ‘Ετσι, καταφέραμε να έχουμε δεκάδες εθελοντές και σχεδόν 200 παίκτες από διάφορες χώρες. Είναι αξιοσημείωτο πως έχουμε συμμετοχή από κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς έχουν σχηματιστεί ποδοσφαιρικές ομάδες με παίκτες από το Κατάρ, την Κίνα, την Τανζανία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Αγγλία και φυσικά την Κύπρο και την Ελλάδα. ‘Ολοι θα βοηθήσουν και μάλιστα κάνοντας αυτό που τους αρέσει: παίζοντας ποδόσφαιρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο είκοσι ενός ετών εκπρόσωπος του “Δεσμού” και φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Λιντς, Κυριάκος Κυριακόπουλος. “Το ίδιο πρόθυμοι να βοηθήσουν είναι και οι εθελοντές που θα αξιοποιηθούν ως διαιτητές, φωτογράφοι, στην υποδοχή των παικτών κ.α.” συμπληρώνει ενώ εξηγεί πως «τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μετατραπούν από τον “Δεσμό” είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε σε πετρέλαιο για κάποιο ελληνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα».
Παίζουν μπάλα και στη Θεσσαλονίκη
Δεν παίζουν ποδόσφαιρο όμως μόνο στην Αγγλία. Παίζουν και στη Θεσσαλονίκη όπου ο “Δεσμός” οργανώνει ένα ανάλογο τουρνουά για να συγκεντρώσει τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό για ιδρύματα της πόλης.
Στα γηπεδάκια “Shooters 5×5″, στην Πυλαία οργανώνεται από 1 έως 15 Φεβρουαρίου το “1st Football Charity Drive” μαζί με το “ΣαςΠάμεΜπάλα”. Οι ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν στα γήπεδα, καλούνται να έχουν μαζί τους ορισμένα από τα παραπάνω είδη αγαθών. Αυτά, για κάποιους μπορεί να είναι το ελάχιστο… Για κάποιους άλλους, όμως, είναι άκρως απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.
‘Ολα τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε διάφορα ιδρύματα όπως είναι η Praksis, το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων “Ο Φάρος του Κόσμου”, το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης “Η Μέλισσα”, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η “Πνοή Ελπίδας”.
Ένας “Δεσμός” …για να ξεπεραστεί η κρίση
Ο “Δεσμός” είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που -όπως οι ίδιοι λένε- τους συνδέει “το όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα”. Στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος (των περισσευούμενων αγαθών που έχουμε είτε ως ιδιώτες, είτε ως εταιρίες) καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αναγκών.
Το Σωματείο επικοινωνεί διαρκώς με δράσεις και οργανισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καταγράφει τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους. Στη συνέχεια, συγκεντρώνει τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, φάρμακα, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια και τα προωθεί σε οργανισμούς, ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς ώστε να “πιάσουν τόπο”.
 http://www.enimerwsi.gr